Przeprowadzenie kompleksowych badań epidemiologicznych dotyczących sposobu żywienia i stanu odżywienia społeczeństwa polskiego ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku podeszłym, wraz z identyfikacją czynników ryzyka zaburzeń odżywienia, ocenę poziomu..
Celem głównym badania jest zobrazowanie aktualnej sytuacji zdrowotnej seniorów w zakresie żywienia i poziomu aktywności fizycznej. Wiedza ta posłuży do kreowania polityki zdrowotnej kraju w odniesieniu do populacji seniorów w zakresie prewencji chorób dietozależnych, a także określenia zapotrzebowania na świadczenia zdrowotne związane z chorobami dietozależnymi.
Uzyskane wyniki zostaną wykorzystane również do projektowania działań profilaktycznych
i edukacyjnych. Posłużą do identyfikacji żywieniowych i związanych z elementami stylu życia (np. aktywność fizyczna) czynników ryzyka zagrożenia zdrowia. Wykorzystywane będą
w monitoringu prowadzonym przez organy Unii Europejskiej i opracowaniach Światowej Organizacji Zdrowia.
Badanie pozwoli na zidentyfikowanie występujących nierówności w zdrowiu zależnie od płci
i regionu kraju oraz poznanie wiedzy populacji seniorów o prawidłowym żywieniu i aktywności fizycznej.
W odniesieniu do badanej grupy (osoby w wieku 65 lat i więcej) badanie epidemiologiczne pozwoli na realizację następujących celów:
• ocenę sposobu żywienia,
• ocenę stanu odżywienia,
• identyfikacja czynników ryzyka zaburzeń stanu odżywienia,
• ocenę poziomu aktywności fizycznej,
• ocenę poziomu wiedzy żywieniowej,
• określenie występowania nierówności w zdrowiu w ww. zakresie w badanej grupie.