Ocena aktywności SRB1 i transporterów ABC pośredniczących w eksporcie cholesterolu z komórek piankowatych pod wpływem działania oleaceiny, w aspekcie opracowania nowych strategii profilaktycznych w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy.
Celem pracy będzie pogłębienie wiedzy na temat oleaceiny, związku, który charakteryzuje się unikalnymi właściwościami i może znaleźć zastosowanie w prewencji zarówno wczesnych, jak i późnych zmian miażdżycowych. Planowane działania mają charakter badań podstawowych. Ocena usuwania cholesterolu z komórek piankowatych przez receptor SRB1 i transporter ABC Al oraz transporter ABCG1, przynajmniej częściowo wyjaśni mechanizm działania oleaceiny w tym zakresie, który wciąż pozostaje nierozwiązany.
Oleaceina obecna w oliwie, oliwkach i liściach oliwki europejskiej oraz liściach rodzimego gatunku - ligustra pospolitego wykazuje silne właściwości przeciwutleniajqce i przeciwzapalne. Spektakularne badania (patent US 9,682,056 B2) wykazały, że oleaceina poprzez wzrost ekspresji makrofagowych receptorów zmiatających CD 163 i IL-10 oraz wzrost sekrecji OH-1 może zmniejszać mikrokrwawienia wewnątrzkomórkowe, a przez to zapobiegać pękaniu blaszki miażdżycowej [1]. Stabilizację blaszki miażdżycowej przez oleaceinę potwierdzono w badaniach ex vivo, które przeprowadzono na blaszkach miażdżycowych pobranych z tętnic szyjnych od pacjentów w wyniku endarterektomii [2].
Aktualnie trwające badania potwierdzają, że oleaceina reguluje pracę receptorów zmiatających (SRA, CD36, CD68 oraz LOX-1) odpowiedzialnych za wychwyt cholesterolu przez komórki makrofagów. Obniżenie ekspresji w. w receptorów może prowadzić do hamowania powstawania komórek piankowatych, które są wynikiem akumulacji utlenionej frakcji LDL (oxLDL) przez makrofagi. Komórki piankowate są podstawowym składnikiem budulcowym blaszki miażdżycowej odpowiedzialnej za rozwój miażdżycy tętnic prowadzącej w konsekwencji do udaru mózgu i/lub zawału serca i śmierci organizmu.