Badania wpływu urolityn- biodostępnych metabolitów flory jelitowej człowieka na molekularne procesy związane z wygaszaniem stanu zapalnego.
Flora jelitowa człowieka ma kluczowe znaczenie dla zdrowia głównie poprzez wpływ na układ immunologiczny oraz metabolizm substancji odżywczych i ksenobiotyków. Jedną z grup związków podlegających istotnym zmianom strukturalnym pod jej wpływem są elagotanoidy, będące wielkocząsteczkowymi polifenolami występującymi w orzechach włoskich, soku z granatu, malinach, truskawkach, czy dojrzewającym w beczkach winie. Pozytywne efekty spożywania tych produktów na układ krążenia oraz nieswoiste stany zapalne jelita grubego są szczególnie podkreślane, a ze względu na wykazany w ostatnich latach metabolizm elagotanoidów przez florę jęlitową, postuluje się, że za obserwowane działanie odpowiedzialne mogą być powstające w jelicie biodostępne urolityny.
Ponieważ istotną rolę w patofizjologii powyższych chorób odgrywają zaburzenia w funkcjonowaniu mechanizmów związanych z aktywnym wygaszaniem stanu zapalnego, celem projektu będzie zbadanie wpływu urolityn na molekularne procesy leżące u podstaw tego zjawiska.
Zostaną przeprowadzone porównawcze badania in vitro wpływu urolityn i ich metabolitów II fazy: glukuronidów oraz siarczanów (pozyskanych z moczu ochotników spożywających bogate w elagotanoidy produkty) na apoptozę neutrofili, fagocytozę neutrofili przez makrofagi (eferocytozę) oraz wydzielanie czynników przeciwzapalnych przez makrofagi. Dodatkowo zostanie zbadana hydroliza glukuronidów urolityn pod wpływem glukuronidazy uwalnianej przez stymulowane neutrofde i makrofagi.
Wykazanie wpływu urolityn na aktywne wygaszanie stanu zapalnego przyczyni się do potwierdzenia skuteczności terapeutycznej bogatych w elagotanoidy produktów w schorzeniach związanych z przewlekłym stanem zapalnym oraz pozwoli wskazać molekularne mechanizmy działania odpowiedzialny za te efekty.