Przeprowadzenie kompleksowych badań epidemiologicznych dotyczących sposobu żywienia i stanu odżywienia społeczeństwa polskiego ze szczególnym uwzględnieniem osób dorosłych, wraz z identyfikacją czynników ryzyka zaburzeń odżywiania, oceną poziomu aktywność
Celem głównym badania jest zobrazowanie aktualnej sytuacji zdrowotnej osób dorosłych w zakresie żywienia i poziomu aktywności fizycznej. Wiedza ta posłuży do kreowania polityki zdrowotnej kraju w odniesieniu do populacji osób dorosłych w zakresie prewencji chorób dietozależnych, a także określenia zapotrzebowania na świadczenia zdrowotne związane z chorobami dietozależnymi.
Uzyskane wyniki zostaną wykorzystane również do projektowania działań profilaktycznych i edukacyjnych. Posłużą do identyfikacji żywieniowych i związanych z elementami stylu życia (np. aktywność fizyczna) czynników ryzyka zagrożenia zdrowia. Wykorzystywane będą w monitoringu prowadzonym przez organy Unii Europejskiej i opracowaniach Światowej Organizacji Zdrowia.
Badanie pozwoli na zidentyfikowanie występujących nierówności w zdrowiu zależnie od płci i regionu kraju oraz poznanie wiedzy populacji seniorów o prawidłowym żywieniu i aktywności fizycznej.
W odniesieniu do badanej grupy badanie epidemiologiczne pozwoli na realizację następujących celów:
- ocenę sposobu żywienia,
- ocenę stanu odżywienia,
- identyfikację czynników ryzyka zaburzenia stanu odżywienia,
- ocenę poziomu aktywności fizycznej,
- ocenę poziomu wiedzy żywieniowej,
- określenie występowania nierówności w zdrowiu w ww. zakresie w badanej grupie.