- Strona główna
- NUTRITECH (I konkurs)
NUTRITECH (I konkurs)
Celem głównym programu jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030 poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju.
Cele szczegółowe programu to:
Wdrożenie opracowanych rozwiązań (produktów prozdrowotnych, planów żywieniowych, procesów, technologii i usług towarzyszących) zmniejszających ryzyko występowania przewlekłych chorób niezakaźnych (m.in. chorób dietozależnych).
Wdrożenie opracowanych rozwiązań (dieta spersonalizowana, produkty prozdrowotne, narzędzie wspomagające, usługi) skierowanych do osób dotkniętych przewlekłymi chorobami niezakaźnymi.
Wdrożenie poprzez rozwiązania technologiczne zasad zrównoważonego rozwoju w procesy produkcji i dystrybucji żywności prozdrowotnej.
W wyniku realizacji programu NUTRITECH polskie jednostki naukowe oraz przedsiębiorstwa uzyskają wsparcie w rozwijaniu zdolności do tworzenia i wykorzystywania rozwiązań opartych na wynikach badań naukowych w celu nadania impulsu rozwojowego gospodarce i z korzyścią dla społeczeństwa w poniższych obszarach tematycznych:
T1. NUTRIGENOMIKA i BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI).
T2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM.
T3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA.
Każdy z powyższych obszarów został zdefiniowany przez 3 – 6 zagadnień, które mogą stać się przedmiotem realizowanych projektów.
UWAGA Osoby zainteresowane przygotowaniem wniosku o dofinansowanie w ramach przedmiotowego konkursu prosimy o zgłoszenie takiego zamiaru w terminie do 10.11.2022 na adres: awn@wum.edu.pl.
-
Dla kogo
Do konkursu mogą przystąpić:
- przedsiębiorstwa - samodzielnie realizujące projekt i wdrażające wyniki projektu albo
- przedsiębiorstwa – wchodzące w skład konsorcjum maksymalnie trzech przedsiębiorstw albo
- przedsiębiorstwa i jednostki naukowe – wchodzące w skład konsorcjum, przy czym:
- w skład konsorcjum wchodzi co najmniej jedno przedsiębiorstwo oraz co najmniej jedna jednostka naukowa,
Liderem konsorcjum może być wyłącznie przedsiębiorstwo. Udział kosztów kwalifikowanych przedsiębiorstwa lub przedsiębiorstw w całkowitych kosztach kwalifikowanych projektu wynosi minimum 50%. W skład konsorcjum mogą wchodzić maksymalnie trzy podmioty.
-
Na co
Dofinansowanie można przeznaczyć na realizację projektów, które mogą obejmować:
- badania przemysłowe,
- eksperymentalne prace rozwojowe,
- prace przedwdrożeniowe (działania obejmujące przygotowanie wyników do zastosowania w praktyce).
Projekt, w którym nie przewidziano eksperymentalnych prac rozwojowych, nie uzyska dofinansowania.
-
Zakres tematyczny
T1. NUTRIGENOMIKA I BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI).
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- Opracowanie innowacyjnych rozwiązań dietetycznych bazujących na badaniach biomedycznych, w tym nutrigenomicznych, medycynie personalizowanej oraz analizie żywieniowych czynników ryzyka pozwalających na redukcję zapadalności na choroby dietozależne.
- Wiarygodne i oparte na faktach naukowych narzędzia pozwalające na opracowanie jednostkowych planów żywieniowych redukujących zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne
- Rozwiązania technologiczne wykorzystujące podstawy molekularne chorób dietozależnych i ich wpływ na indywidualne plany żywieniowe, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych
- Produkty wykorzystujące różnice metaboliczne uwarunkowane genetycznie oraz środowiskowo, jako składnik indywidualnych planów żywieniowych wpływających na zmniejszenie częstości chorób cywilizacyjnych
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
T2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- Nowoczesne rozwiązania żywieniowe np. produkty, technologie, oparte o najnowszą wiedzę naukową, w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi
- Innowacyjne dostępne cenowo produkty żywieniowe między innymi dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną oraz w okresie rekonwalescencji pozwalające na leczenie bądź łagodzenie objawów chorobowych
- Zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia chorób np. onkologicznych, metabolicznych, endokrynologicznych, gastroenterologicznych.
- Rozwiązania pozwalające na poprawę stanu zdrowia poprzez wzbogacenie diety w substancje bioaktywne o określonym działaniu prozdrowotnym obecne w produktach żywnościowych
- Nowoczesne produkty oparte o różnorodne kompozycje bioaktywnych substancji pochodzenia naturalnego, mające zidentyfikowane, korzystne działanie biologiczne uzasadniające ich stosowanie w działaniach profilaktycznych, prewencyjnych, a także w dietoterapii
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
T3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA
Zagadnienia poruszane w ramach obszaru:
- Powrót do natury – opracowanie rozwiązań pozwalających na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych oraz zachowaniu bioróżnorodności i ochrony ekosystemów
- Opracowanie innowacyjnych produktów i rozwiązań dotyczących prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych źródeł białka
- Opracowanie innowacyjnych technologii do produkcji żywności prozdrowotnej, dostępnej cenowo
- Rozwiązania dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej żywności
- Rozwiązania umożliwiające weryfikację autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej i funkcjonalnej np. unifikacja i dostępność składu, wdrażanie inteligentnych etykiet znakowania żywności, kontrola składu żywności zgodnie z normami UE
- Narzędzia pozwalające na kontrolę jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu zarówno w produktach, jak i w procesie przetwórstwa oraz zwiększenie wykorzystania drobnoustrojów w produkcji żywności.
Zakres tematyczny nie obejmuje badań nad opracowaniem i stosowaniem suplementów diety.
-
Organizator konkursu
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
-
Budżet konkursu
Całkowity budżet I konkursu to 100 mln zł.
-
Dofinansowanie
Finansowanie realizacji projektu będzie miało formę dofinansowania udzielanego przez NCBR.
Minimalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 1 mln zł.
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych projektu wynosi 10 mln zł.
-
Harmonogram konkursu
- Data ogłoszenia: 25 maja 2022 r.
- Rozpoczęcie naboru wniosków: 6 lipca 2022 r.
- Zakończenie naboru wniosków: 30 listopada 2022 r., godz. 16:00
NCBR przesyła do wnioskodawców decyzje w terminie do 6 miesięcy od dnia zamknięcia naboru wniosków.
-
Sposób składania wniosków
Wnioski o dofinansowanie należy składać wyłącznie w wersji elektronicznej w systemie LSI (lsi2.ncbr.gov.pl). (link do systemu – aktywny od dnia 06 lipca 2022 r.).
-
Dokumenty
-
Zasady konkursu
Podstawowe informacje o konkursie
Podstawowe_informacje_o_I_konkursie_NUTRITECH.pdf 0.20MBRegulamin I konkursu NUTRITECH
Regulamin_konkursu_NUTRITECH_25052022_bu.pdf 0.80MBKryteria oceny merytorycznej
Zał_4_do_RK_Kryteria_oceny_merytorycznej_NUTRITECH_25052022.pdf 0.24MBPrzewodnik kwalifikowalności kosztów
Zał_nr_5_do_RK_Przewodnik_kwalifikowalnosci_kosztow_NUTRITECH_25052022.pdf 0.60MB -
Wniosek o dofinansowanie projektu wraz z załącznikami
Wzór wniosku o dofinansowanie realizacji projektu
Zał_nr_1_do_RK_Wniosek_o_dofinansowanie_NUTRITECH_25052022.docx 0.32MBWzór oświadczenia woli dotyczącego złożenia wniosku za pośrednictwem systemu informatycznego
Załącznik_nr_7_Wzór_oświadczenia_woli_dotyczącego_złożenia_wniosku_za_pośrednictwem_systemu_informatycznego.docx 0.18MBWzór oświadczenia o niepodleganiu wykluczeniu z ubiegania się o dofinansowanie
Załącznik_nr_12_Wzór_oświadczenia_o_niepodleganiu_wykluczeniu_z_ubiegania_się_o_dofinansowanie.docx 0.18MBWzór oświadczenia o braku związku projektu z prowadzeniem działalności gospodarczej
Załącznik_nr_8_Oświadczenie_o_braku_związku_projektu_z_prowadzeniem_działalności_gospodarczej.docx 0.18MBInformacje na potrzeby ewaluacji – jednostka naukowa
Informacje_na_potrzeby_ewaluacji_-_jednostka_naukowa.pdf 1.12MBInformacje na potrzeby ewaluacji – przedsiębiorstwo
Informacje_na_potrzeby_ewaluacji-przedsiebiorstwo.pdf 0.29MBFormularz dotyczący sytuacji finansowej przedsiębiorcy
Formularz_dotyczący_sytuacji_finansowej_przedsiębiorcy.xlsx 0.03MBWykaz załączników do wniosku oraz dokumentów wymaganych na etapie podpisywania umowy o dofinansowanie
Załącznik_nr_9_Wykaz_załączników_do_wniosku_oraz_dokumentów_wymaganych_na_etapie_wydawania_decyzji_ws_przyznania_środków_finansowych_oraz_podpisywania_umow.docx 0.18MB -
Umowa o wykonanie i finansowanie projektu- umowa o dofinansowanie
Wzór umowy o dofinansowanie – konsorcjum
Zał_nr_13_do_RK_Wzór_umowy_konsorcjum_NUTRITECH_26052022.pdf 0.53MBWzór umowy o dofinansowanie - jednopodmiotowa
Zał_nr_12__do_RK_NUTRITECH_-_Wzór_umowy_jednopodmiotowa_NUTRITECH_26052022.pdf 0.49MBWzór oświadczenia o uzyskaniu zgody, pozytywnej opinii lub pozwolenia (zezwolenia) właściwej komisji bioetycznej, etycznej lub właściwego organu
Oświadczenie_o_uzyskaniu_zgody,_pozytywnej_opinii_lub_pozwolenia_(zezwolenia)_właściwej_komisji_bioetycznej,_etycznej_lub_właściwego_org.docx 0.03MBOświadczenie współmałżonka przedsiębiorcy na zaciągnięcie zobowiązań
Oświadczenie_współmałżonka_przedsiębiorcy_-_zgoda_na_zaciągnięcie_zobowiązania.doc 0.04MBOświadczenie o niepozostawaniu w związku małżeńskim albo o pozostawaniu w rozdzielności majątkowej
Oświadczenia_o_niepozostawaniu_w_związku_małżeńskim_albo_o_pozostawaniu.doc 0.03MBKlauzula Informacyjna z art. 13 RODO
Klauzula_Informacyjna_z_art_13_RODO.pdf 0.15MBKlauzula Informacyjna z art. 14 RODO
Klauzula_Informacyjna_z_art_14_RODO.pdf 0.15MBBudżet projektu
Budżet_Projektu_I_konkurs_NUTRITECH.xlsx 0.02MBHarmonogram płatności
Harmonogram_płatności_I_konkurs_NUTRITECH.xlsx 0.01MB
Uczelnia