Ocena bioaktywności frakcji oligosacharydów izolowanych z mleka klaczy wobec Cutibacterium acnes

Okres realizacji
-
Dofinansowanie
49 000,00 zł
Kierownik Projektu
dr n. med. Sylwia Jarzynka
W ramach projektu przewidziano następujące zadania

"Ocena bioaktywności frakcji oligosacharydów izolowanych z mleka klaczy wobec Cutibacterium acnes" to projekt, który ma na celu szczegółowe zbadanie składu jakościowego i ilościowego frakcji oligosacharydów występujących w mleku klaczy, ocenę ich właściwości przeciwbakteryjnych oraz ich potencjalnego synergizmu z antybiotykami stosowanymi w terapii zakażeń o etiologii C. acnes. Projekt jest kontynuacją i rozszerzeniem badań dotyczących oligosacharydów i ich aktywności wobec wybranych ziarenkowców Gram-dodatnich, które zostały zrealizowane i rozliczone przez studentów SKN Agar w latach 2023-2024 (Studenckie Koła Tworzą Innowacje, SKN/SP/569486/2023, Aktywność oligosacharydów izolowanych z mleka wielbłądziego, oślego oraz koziego w eradykacji biofilmów tworzonych przez wybrane ziarenkowce Gram-dodatnie o wysokim potencjale chorobotwórczym). W wyniku tych badań zaobserwowano potencjalny wpływ przeciwbakteryjny oligosacharydów także wobec C. acnes, co skłoniło do kontynuowania badań. Niniejszy projekt ma na celu rozwój badań oraz innowacyjne, szczegółowe zbadanie frakcji oligosacharydów, które mogą mieć szczególne zastosowanie antybakteryjne.


Projekt finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego 

w ramach Programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.

Logotyp
1
Kod projektu
SKN47