Skład mleka kobiecego a jakość snu niemowląt karmionych wyłącznie piersią

Symbol
NCN99
Rok początku realizacji
2024
Supervisor
Katarzyna Stefańska
Project Title
Skład mleka kobiecego a jakość snu niemowląt karmionych wyłącznie piersią
Code
NZI
Financing Institution
Lead
dr hab. Agnieszka Bzikowska-Jura
Total awarded funds MUW ONLY
48 529,00
Total awarded funds FOR ALL
48 529,00
Project Objective

Celem nadrzędnym niniejszego badania jest przeprowadzenie analiz w zakresie wpływu składu mleka kobiecego na jakość snu niemowląt. Do badania włączone zostanie 50 kobiet w drugim miesiącu laktacji (8-11 tydzień), karmiących wyłącznie piersią. Dodatkowe kryteria włączenia do badania obejmują: poród w terminie (od 38. tygodnia), brak chorób przewlekłych, negowanie nikotynizmu (aktywnego i biernego), brak problemów laktacyjnych, uniemożliwiających pobranie próbki mleka w 4. punktach czasowych w ciągu doby (całkowita objętość 20 ml), wyrażenie pisemnej zgody na udział w badaniu. W próbkach mleka oznaczony zostanie profil aminokwasów egzogennych oraz monoamin (m.in. melatoniny i serotoniny), wartość energetyczna i zawartość makroskładników odżywczych (białka, tłuszczu i laktozy). Dodatkowo, ze względu na fakt, że w mleku kobiecym znajdują się również składniki o działaniu poza odżywczym, m.in. hormony, analizie poddane zostanie stężenie leptyny i greliny – hormonów regulujących apetyt/głód.

Jakość snu niemowląt zostanie oceniona przy użyciu zwalidowanego kwestionariusza BISQ-E (ang. Extended Brief Infant Sleep Questionnaire). Oprócz
danych socjo-demograficznych, okołoporodowych i antropometrycznych, kobiety biorące udział w badaniu zostaną poproszone o wypełnienie kwestionariuszy żywieniowych – dzienniczka 3-dniowego bieżącego notowania oraz kwestionariusza częstości spożycia wybranych grup produktów
spożywczych, a także kwestionariusza PSQI (dotyczącego jakości ich snu). Pozwoli to na przeprowadzenie analiz dotyczących wpływu czynników pochodzenia matczynego i środowiskowego na zawartość wybranych składników mleka kobiecego.