Wtórne metabolity wybranych składników diety jako czynniki zapobiegające nieszczelności nabłonka jelitowego oraz kształtujące mikroflorę jelitową – czy wpływają na bakteriofagi i nukleazy bakteryjne?

Symbol
NCN104
Rok początku realizacji
2024
Supervisor
Beata Boska-Adamczyk
Project Title
Wtórne metabolity wybranych składników diety jako czynniki zapobiegające nieszczelności nabłonka jelitowego oraz kształtujące mikroflorę jelitową – czy wpływają na bakteriofagi i nukleazy bakteryjne?
Code
WF1A
Financing Institution
Lead
dr hab. Monika Czerwińska
Total awarded funds MUW ONLY
2 147 920,00
Total awarded funds FOR ALL
2 147 920,00
Project Objective

Celem proponowanego badania jest ocena integralności nabłonka jelitowego, przecieku LPS, białek tkanki tłuszczowej i profilu lipidowego u modelowych szczurów traktowanych dietą wysokotłuszczową i wyciągami z owoców rokitnika zwyczajnego, pigwowca japońskiego i derenia jadalnego. W tkance jelitowej szczurów zostanie określona ekspresja białek kluczowych dla integralności nabłonka jelitowego oraz wychwytu glukozy i lipidów. Określone zostaną zmiany populacji bakterii oraz bakteriofagów po zastosowaniu ekstraktów. Szczególnym celem tego badania będzie ocena potencjalnego hamowania enzymów bakteryjnych z klasy nukleaz przez ekstrakty lub ich główne składniki. Określenie roli produktów pochodzenia roślinnego w kształtowaniu mikroflory jelitowej poprzez wpływ na wirusy i nukleazy bakteryjne będzie stanowić nowy kierunek badań w odniesieniu do interakcji dieta-mikrobiom oraz mechanizmu zasiedlania niszy jelitowej.